>3,5 miljard

De export van Nederlandse bloemen en planten groeide het eerste half jaar met 3% naar 3,5 miljard euro.

Volgens de statistieken van Floridata is de groei van de plantenwaarde (+4%) iets hoger dan de snijbloemenwaarde (+2%). ‘De spreiding naar andere landen pakt positief uit en zorgt ervoor dat de export na een half jaar voor het eerst boven de 3,5 miljard uitsteekt’, aldus directeur Matthijs Mesken van de VGB. Binnen de top 10 exportlanden liggen alleen Duitsland en Italië op achterstand.


De hittegolf in juni is medeverantwoordelijkvoor een krimp van 5% van de exportwaarde van snijbloemen. ‘Planten hadden er minder onder te lijden, met een kleine groei van 1%’, vertelt manager Wesley van den Berg van Floridata. Vooral Centraal-Europa heeft te kampen gehad met het effect van de hoge temperaturen. Ook had juni twee handelsdagen minder vergeleken met vorig jaar.


De economische groei van Duitsland hapert en is de laagste sinds 2013. Zowel de export van bloemen als van planten blijft tot en met juni achter met -3%. ‘Voor snijbloemen blijft het nagenoeg gelijk, maar voor planten groeit juist het aandeel naar tuincentrumketens en bouwmarkten’, aldus Van den Berg.
© TPK Media Partners BV
© TPK media partners bv
Tuinzaken is een uitgave van TPK media partners | Postbus 322 | 6130AH | The Netherlands | +31 (0)46 4818600 | info@tpk-media.nl